poljoprivredna proizvodnja
proizvodnja, prodaja i distribucija ratarskih proizvoda

KRUMPIR: BESKORISNO POVRĆE ILI DAR PRIRODE?
U današnje vrijeme kada je krumpir na lošem glasu kao nezdrava namirnica i bezvrijedno povrće koje ne sadrži vitamine, moramo stati u njegovu obranu jer to jednostavno nije istina. Niti jedno povrće nije toliko mnogostrano kao skroman krumpir. Jednako fin u kuhanom, pečenom ili prženom obliku krumpir rijetko dobiva pohvale koje zaslužuje. Zaboravljamo da je ova skromna namirnica igrala važnu ulogu u povijesti čovječanstva. Mnogo je puta spašavala ljude od gladi tijekom ratova ili u područjima loših klimatskih uvjeta. U mnogim zemljama krumpir je pogodovao rastu stanovništva i ekonomskom razvoju. Krumpir su prvi počeli uzgajati indijanci iz Perua prije više od 4.000 godina. Iz Amerike u Europu krajem 16. stoljeća donio ga je Sir Francis Drake, pomorski istraživač i vojskovođa. Naziv krumpir potječe od bavarske riječi Gruntbir - "kruška iz zemlje". Engleski naziv potato potječe od američko-indijanske riječi "batata".

11 ČINJENICA KOJE VJEROJATNO NISTE ZNALI O KRUMPIRU
  • Krumpir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj nisu potrebna umjetna gnojiva ni pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).
  • Krumpir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.
  • Krumpir je savršena kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.
  • Krumpir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.
  • Po količini fenolnih spojeva krumpir se može natjecati s brokulom, špinatom i keljom pupčarom. Flavonoidi koje sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.
  • Engleski znanstvenici u krumpiru su pronašli poseban sastojak kukoamin koji štiti od visokog tlaka.
  • 2008. godina je proglašena godinom krumpira. UN smatra da je krumpir namirnica budućnosti koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.
  • Postoji preko 1.000 vrsta krumpira. Krumpir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.
  • Europljani konzumiraju dvostruko više krumpira od Amerikanaca.
  • Tijekom zlatne groznice u Klondykeu krumpir se koristio kao valuta. Krumpir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.
  • Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.

NUTRICIONISTIČKE KARAKTERISTIKE KRUMPIRA
  • krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu
  • krumpir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
  • krumpir sadrži više kalija od banane
  • krumpir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća
  • krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna
  • krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina
  • krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol
  • nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne unosa vitamina C u organizam

KRUMPIR NE DEBLJA
Fitness gurui proglasili su krumpir namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krumpir nije pogodan za mršavljenje. Međutim to nije istina. Provedena su istraživanja o utjecaju krumpira na tjelesnu težinu. Osobe koje su tijekom 6 tjedana svakodnevno konzumirale 7-9 krumpira zapravo se nisu debljale, nego su mršavjele! To se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti dok sadrži relativno malo kalorija (jedan krumpir u prosjeku sadrži 100-120 kalorija - 2,5 puta manje od kruha). Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati jer ova hrana sadrži mnogo kalorija zbog velikog udjela masnoća.

POMFRIT NIJE ZDRAV!
Kada govorimo da je krumpir zdrav ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu!
  • Pomfrit sadrži velike količine "loših" masnoća koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola.
  • Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi pomfrit sadrži akrilamid - poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka svake godine.

KRUMPIR KAO LIJEK
Krumpir se koristi ne samo kao hrana, već i kao lijek. Nekoliko primjera primjene krumpire u svrhe liječenja:
  • oblozi od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta i ozeblina
  • umivanje sokom od krumpira liječi akne, ekcem i mrlje na licu
  • oblozi od sirovog krumpira koriste se kod vrućice, opekotina i glavobolje
  • kora kuhanog krumpira smanjuje krvni tlak
  • kod gastritisa uzima se 1 žlica soka od krumpira 3 puta dnevno prije obroka

KAKO NAPRAVITI SOK OD KRUMPIRA
Operite i naribajte krumpir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscijedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek svježe pripremljen sok.

Zbog njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa, hranjivosti i bogatstva nutrijenata krumpir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis super-namirnica koje su prijatelji našeg zdravlja.